Minden szülő arra vágyik, hogy kisbabája élvezze a vizet később pedig magabiztosan önfeledten lubickoljon.

Íme néhány tanács a babúszással kapcsolatban.

 

Miért jó ha úszik a baba?

Bármilyen életkorban elkezdhető a korosztályos tematika miatt. Tudatos lesz a víz alá merülés. Nincs félelem és stressz a vízben. A légzéstechnika elsajátítása. Tudatos merülés, szocializáció, kommunikáció, testi és mentális fejlődés. Mozgáskoordináció és koncentráció fejlesztése. A nagy és a finommotorika fejlesztése. Erősödnek a baba izmai, a hátizomzat erősödése pedig segít a későbbi tartáshibákat elkerülni. Javul a térérzékelés és a keringés, és az alvás minősége sokkal jobb lesz.

 

Mikor érdemes elkezdeni?

3 hónapos kortól nyugodtan elkezdhetjük a babaúszást, addigra az összes szükséges védőoltást megkapja a baba és kialakul a megfelelő immunvédelem. 6-8 hónapos kor után nem váltható ki a veleszületett reflex az un. légzés kihagyása, amit a víz alá merülésnél a babák automatikusan csinálnak. A szájukat becsukják és az orrukon kifújják a levegőt, így elkerülve, hogy a légutakba víz kerüljön. A babaúszás alatt gyakorolt merülések, szakemberek szerint 1 év után már nem törlődik, így felnőtt korban is megmarad ez az ösztön.

 

A búvárreflex hatásai

Azon túl, hogy a későbbi úszások alkalmával automatikusan alkalmazzák ezt a technikát a babák, egy nátha esetén ösztönösen kezdik fújni az orrukat, így kisebb az esély a szövődmények kialakulásána és a kórokozk elszaporodásának. Nő a tüdőkapacitás, javul az agy oxigénellátása.

 

 

Hogyan kezdjük el a babaúszást?

Esténként a babaúszás előtt  nagyobb kádban szoktassuk a vízhez a babákat, hogy a nagy vízfelület ne legyen ijesztő a számára. A víz hőmérsékletét fokozatosan csökkentsük az uszoda vízéhez, (30 fok). Vegyük fel előtte az úszósapkát, hogy lásson benne minket, ne csak az új helyzetben.

 

Be kell-e jelentkezni előre?

Igen, be kell jelentkezni, erre több lehetőség van. Személyesen a recepción, telefonon keresztül a 06 1 878-1302 telefonszámon, a recepcio@goactive.hu email címen, de a legjobb ha a weboldalon keresztül az órarendben szereplő óráknál jelezzük az érkezésünket.

 

Mit vigyünk magunkkal?

Fürdőruhát, papucs, úszósapka, 3 rétegű speciális úszóbugyit, eldobható úszópelust, de ezek egy része a helyszínen is megvásárolható a shopban. Törölközőt , pelenkázót biztosítunk a babának és a mamának is.

 

Ki van a vízben?

A baba és a mama vagy a papa van a vízben, a végén pedig mindhárman, amikor a foglalkozás résznek vége van. Valamint ha testvérrel úszik akkor a testvér is a vízben van a másik szülővel.

 

Mit tanulunk és mikor?

A babaúszás később a korosztályos tematikai bontás miatt folytatható a haladó csoportban a kellő tudás megszerzése folyamatosan fejleszthető.

 

Milyen rendszerességgel menjünk úszni a babákkal?

Hetente legalább egy alkalommal vigyük el a babát úszni, de a két alkalom is ideális. Bérlet vásárlása esetén pedig jóval kedvezőbb áron tudunk részt venni a foglalkozásokon.

 

Szerző: Bartha Katalin

Szólj hozzá