A coaching a jelenre és a jövőre koncentrál.

 

Célja, hogy ösztönözze és támogassa az ügyfél személyes fejlődését. A figyelem központjában az ügyfél tanulása és fejlődése áll, amelyet az önként vállalt feladatok révén érhet el. A változás, fejlődés eredménye a kitűzött cél megvalósítása.

A klasszikus coaching technikákat tiszteletben tartva körülbelül három éve indult útnak a gastro coaching irányzat kidolgozása, tanulmányozva a pozitív pszichológia és a gasztropszichológia kutatási eredményeit. Így született meg a gastro coach személye, aki azon keresztül kezdi meg a klienssel való közös munkát, hogy mit esznek, hol, mikor, hogyan, kivel, merthogy étrendünk olyan sokat elárul rólunk, személyiségünkről, életmódunkról, mint öltözködésünk vagy a lakásunk.

Az étkezés felfogható az életről alkotott elképzelésünknek is: mi az, amit megengedünk magunknak, mi az, amit belülről szeretnénk magunkévá tenni. Szeretnénk egyes vonásainkat felerősíteni, míg gyengeségeinket tompítani. Habár fiziológiailag csak annyi történik, hogy táplálékot veszünk magunkhoz túlélésünk érdekében, közben a lelkünket is tápláljuk ezzel megmutatva magunkról nagyon sok mindent.

Ez tehát a önmegismerés egy teljesen új vetülete: mondd meg mit eszel és megmondom ki vagy. S bár ez ennél jóval összetettebb, mégis a mai gasztro-hisztérikus világunkban – gondoljunk csak a fogyókúrás módszerek ezreire, a hetente megjelenő több tucatnyi szakácskönyvre és az állandóan újabb és újabb szélsőséges irányzatokat felvonultató étkezési szokásokra – hasznos lehet egy olyan segítő szakember jelenléte, aki egy-egy táplálkozási vagy életvezetési kérdésben életünk eme izgalmas vetületével foglalkozva segít megtalálni új utunkat.

 

Horváth Norbert gastro & life coach

Szólj hozzá