Új évben, fogadalmakat tesznek az emberek, amikbe leggyakrabban az egészséges életmód, a mozgás gazdagabb programok is bőven szerepelnek. A kezdeti lendület után azonban, gyakran vissza térnek az emberek oda, abba a régi kerékvágásba, ahonnan elindultak.
Mi lehet a kudarc oka?

 

Legtöbbször az, hogy egy hirtelen váltást, nem lehet sokáig tartani, végletekig szigorú böjtöt, diétát folytatni, életmódváltásra, egészségesebb életvitelre lenne szükség, amit élni lehet, amelyhez szakember segítsége szükséges.

Egy átfogó hathetes programhoz, edzéstervet, diéta programot és folyamatos kapcsolat tartást kell biztosítani.

Különleges programot lehet kialakítani azzal, ha mindebbe bevonjuk az olyan családokat, elsősorban édesanyákat, édesapákat is, aki speciális képességű gyerekeket nevelnek, enyhén fogyatékosak, génjeik révén jobban hajlamosak a hízásra, lassabb az anyagcseréjük, ezért számukra különösen fontos egy szakemberek által össze állított program, amelynek helyszíni a Home Place lehetne.

Elsős lépésben meg kell keresni a kerületben olyan vezető politikusokat, országgyűlési-, önkormányzati képviselőket, akik egészségüggyel, humán politikával foglalkoznak, akiknek szívügyük a felzárkóztatási program, de mindenek előtt az esély egyenlőség, mert a sérült gyermekeket is ugyanazok a jogok, lehetőségek illetik meg, mint az egészséges társaikat.

Meg kell hirdetni akár ezzel a névvel, de ez változhat, Szép testben-szép lélek, programot, vagy Új év-egészséges tes-lélek. Ezen lehet változtatni. Minimum hat hetesnek kell lennie, mert kb ennyi idő alatt lehet egy fogyókúra-életmód programmal látványos eredményt elérni.

A program rendelkezzen mozgás résszel, amik az edzőtermekben zajlanak. Elsősorban Glenn Doman és Carl Delecato fejlesztő mozgásprogramját tudnám ajánlani. Akár csoportos, akár egyéni órák, kinyomtatható diéta receptek, és folyamatos konzultációs lehetőség, rövid előadások, ahol a szervezet működésének – izommunka, testünk működése, vitaminok hatása, alapvető élelmiszerek fogyasztása stb. – hallgathatnak meg a benevezők.

Érdemes lenne, egy alapítványt is létrehozni, amelynek alap dokumentumában lefektetnénk, hogy az enyhén fogyatékos gyerekek egészséges életmódjára nevelés volna a cél. Fővédnökének, kurátorának a kerület országgyűlési képviselőjének feleségét, akinek magának is három gyereke van, lehetne megnyerni. Tekintettel arra, hogy közelednek az országgyűlési képviselő választások, egy-egy ilyen kezdeményezés érdeklődésre tarthat számot.

 

Helyszín: Go Active

 

Program: hat hét.

Részt vevők a környék enyhén fogyatékos kis és nagy gyermekeik, valamint a szüleik.

Hogy pontosan mit jelentene a program, mit kapnának a részt vevők, azt nagyvonalakban leírtam, a részleteket természetesen ki kellene dolgozni, és a nevezési díjat megállapítani.

Az ilyen, felzárkóztató programokra mindig vannak források, az önkormányzatoknál, az országgyűlésnél és az EU-ban is sok eurót különítenek el az esélyegyenlőség megvalósítására, a fogyatékkal élők felzárkóztatására. Pályázatokkal, azoknak a megnyerésével, jóval kevesebb pénzt, esetleg minimálisat lehet kérni nevezési díjnak.

Mindezt a sajtó felé is kell prezentálni, mert a magyar újságírók, mindig nyitottak az új kezdeményezésre.

Amiben részt tudnék vállalni, edzések, előadások, diéta program kidolgozása. Gyakran jártam középiskolákban is Székesfehérváron osztályfőnöki órákra, egészséges életmódról, sportról, testépítésről tényekről és tévhitekről előadást tartani.

 

Vankó Magdolna edző

Szólj hozzá